Tuesday, November 2, 2010

bergedikzz d sunway


Photobucket

yeah... fren eva...mmuuaaahh!!

Photobucket

redbox...cool tp kat sunway x brape besh la..

Photobucket
nothing to do with this pic. hoho..

Photobucket

aksi begini hanya untuk tampak kurus.... =)

>>>>saje je try... nk tgk gambar jadi besar ke x... hehe..

Friday, October 22, 2010

senarai filem melayu 2010

1. Adnan Sempit

2 Hati 1 Jiwa

3. Lu Pikirlah Sendiri The Movie

4. Niyang Rapik

5. V3: Samseng Jalanan

6. KL Drift 2

7. Semerah Cinta Stilleto

8. Hooperz

9. Belukar

10. Andartu Terlampau 21 Hari Mencari Suami

11. Lagenda Budak Setan

12. Kecoh Betul

13. Kapoww!!

14. Zoo

15. Mantra

16. Senario Asam Garam

17. 4 Madu

18. Magika

19. Jangan Pandang Belakang Congkak 2

20. Cuti-Cuti Cinta

21. Estet

22. Crayon

23. 2 Alam

24. Ngangkung

25. Aku Tak Bodoh

26. Hantu Kak Limah Balik Rumah

27. Aku Masih Dara

28. Janin

29. Damping Malam

just to share

ISTERI-ISTERI SENTIASA DARA

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.

('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya: Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Lanjutkan kepada kaum ibu dan isteri tuan2 semoga ada manafaatnya.

Thursday, October 21, 2010

wahhhh!!!!!!!

wahhh!!!!! exam dah dekat...
wahhhhh!!!!! x study lagi!!!!
waaahhhhhh!!!!!! sempat ke x study ni....
wwwaaaahhhh!!!!!!! kenapa malas study!!!!!!
wwwwwwaaaaahhhhhhh!!!!!!!! takut nye....
wwwwwwwaaaaaaahhhhh!!!!!!!!!!! rajin kan diriku.....
wwwwwwaaaaaaaahhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!! semangat dah datang!!!!!!!

Wednesday, October 13, 2010

terkedu

red warrior


wooaa!!!! ayat pertama yang aku leh cakap masa tgk bola semalam... (kel vs sel). first time tgk bola kat tempat org.. speechless dgn keaadaan dalam stadium.. tp yg geli hati sket sebab tgk osman kering bomoh2 kat tempat penyokong... haha.. gile ah... masa awal main ok lagi ah.. tp ntah macam mane.. boleh gaduh lak penyokong sel n kel. dah rasa macam duk kat israel.. dgr bunyi mercun x henti..ngeri betul.
tp yang paling bez masa game dah abis... ciap blh tgk org bertumbuk.. dush!dush! ape la diorang ni.. fanatik sgt.. agak2 la... (padahal diri ni pun terbakar gak) hohohoho... di sebab kan kne masuk kolej sebulum kul 11. so, terpaksa la pulang awal.. xleh nk tgk sampai abis rancangan... tp ape pun.. maju lah sukan untuk negara.... gomo klate gomo!!!!!!!!

Wednesday, October 6, 2010

virus!!!!


hari yang malang bagi ku.. huhuhu.. x suke bile assignment ngah menimbun ni.. ade lak

gangguan yang macam _______ ni... eeeiiii garam btol. nape la time2 gni.. memang ade je yang

mengacau.. aiisshh la ayu.. untuk miss ayu.. pesanan dari penaja.. sila update dan selalu la scan

pendrive atau segala benda yang boleh dicucuk. hehe.. gurau saje la.. kang nti kalau dia baca

nagamuk2 lak.. heee... jadi kesimpulan nye.. miss ayu dan miss nana akan mengformat laptop

mereka pada esok hari.. semoga tiada lagi "virus"_______!!!! I HATE THAT VIRUS!!




Tuesday, October 5, 2010

lost world of tambun




lost world of tambun satu tmpat yang saya leh suggest kat korang.. kalau2 ade masa free la..
the service not bad.. happening..tiket x la mahal sangat but kalau ade blanje lagi besh. hee..

tapi masa g kat sane ari tu... dalam mood yang hepi gle.. terselit satu cerita duka... jeng..jeng..jeng.. nak di mulakan cerita kan.. kitorang g tu dah nk ptg la.. kat sane kul 6 lebih dah tutup.. so.. xnak buang masa.. sampai2 terus mandi.. pastu dah syok2 try sume bnda.. ade la plak.. perkara yang x diingini berlaku.. hhehehehe...

dah nak balik uh.. me, my brother n my itam g la kat satu kolam ni.. kira last port sebelum balik ah... pastu kan,,, saya pun nampak la... ade benda bewarna coklat timbul di permukaan air... my itam lak cakap tu mybe kulit buah... saya masih x puas hati dgn jawapan tu... cari2 punya cari.. my brother nampak la satu titik noda dalam air tu,,, dan itu adalah jawapan kepada benda coklat tadi... upenye... benda yang timbul tadi tu adalah cebisan najis jahanam mane ntah yg buang... kuang asam btol!!! mmg terbaik la wa cakap lu....

ingat la.. dalam kemeriahan.. pasti ade kedukaan... huhuhuhu....



masa jalan je sempat snap pic sebab nk kejar before kul 6

me n my brothe

kucing meow!!!!! nk wat balik umh la.

buncit nye itam.. hehehhe... jangan mare...

kononnya???????

gud bye tambun.... c u again..

Monday, October 4, 2010

mengempiskan perut

ape ade pade lemak??? knape dia msti menempel di tempat yang tidak dikehendaki... huhu... sebelum ni x la stress sgt.. tpi masa balik raya ari tu.. baru la terasa diri ni amat" gemuk". alang2 cari petua kempiskan perut. jumpa la satu artikel ni.. so.. ingin la saya nak berkongsi dengan anda semua... selamat membaca dan mengamalkannya...
  • PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING

    Berat yang Berlebihan

    Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya.

    26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan
    berat badan anda.
    Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.

    27. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan
    limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

    28. Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam
    jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda.
    Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

    29. Nak Turunkan Berat Badan
    Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu

    30. Badan Langsing Selepas Bersalin
    Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin, cuba petua berikut :
    Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ), 10 biji lada hitam, 30 ekor ikan bilis.
    Tumbuk kesemua sehingga lumat.
    Perahkan air Limau Nipis.
    Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam, setiap hari sewaktu dalam pantang.

    31. Mengurangkan buncit

    Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit, anda boleh mencuba petua ini.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi.

    32. Mengempiskan Perut
    Petua yang mudah dan kos yang murah. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Selamat mencuba

    33. Kempiskan Perut Anda
    Nak kempiskan perut senang aje, ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Lumurkan atau sapu dekat perut, amalkan setiap malam. Insyaallah perut anda akan lebih menarik.

Sunday, October 3, 2010

confidence

Carry yourself like a queen and you'll attract a king

I am who I am and your approval isn't needed

Keep your head high gorgeous,
there are people who would kill to see you fall

I'd rather be happy everyday than sad.
I'd rather be laughing than crying.
I'd rather be me then be something that I'm not

I am who I am and I won't change for anyone

Confidence is what makes a girl sexy

Saturday, October 2, 2010

merapu meraban

baru saje pulang dari "jalan pasar" teman my itam g beli dia punye alat...ssshhh.. bukan alat sebarangan, tapi alat electronic untuk dia punye projek. lguh juga lak kaki ni berjalan. nasib x pakai wages or hill. kalau x ade gak yang mengamuk ari ni.but "teramat terima kasih kepada my itam sebab sudi ajak saya ye..." so, dah sampai blik.. wuhu!!! time to REST...like usually weekend, malam ni tido sorang kat blik... miss enna ngan si pencinta nya kuar meronda2.. miss ayu lak pulang ke teratak bonda.. miss nana lak bersendirian di blik sambil mengupdate blog nye.

sebagai petanda, macam kne lak aih ujan time2 gni.. ade gak yang tido sampai petang esok. but dun forget.... tugasan esok menanti.. pagi>>>mencuci semua pakaian yang sudah menanti di dalam bakul oren. pastu tengah hari pula g open house umah boby gonzalez....errkkk!! kyang ler. abis la ko bob.. licin ah wa cakap lu. malam nye... perkara yang paling penting STUDY! STUDY! STUDY!( highlight merah sket. bagi terang dan jelas). sentap!! mggu depan pnuh ngan test. malang la kamu nana kalau membuang waku begitu saje.. huhuhu..mata dah berat, badan dah lenguh.. tandanya mimpi sudah mau memanggil. sudah nye di sini sahaja la pertemuan kita... gudnite semua...mimpi yang indah2...

Wednesday, September 29, 2010

happy 3rd anniversary

28.9.2010 genap 3 tahun me n my syg kapel.. to my syg...
  • t.q for everything
  • t.q coz byk sabar ngan bie walaupun bie dah byk wat syg hilang sabar
  • t.q juga sebab sudi terima n syg bie seadanya
  • t.q sebab masih lagi bersama bile untuk tahun yg ke3
  • bie mntk mf untuk prangai buruk bie selama ni. bie pun dah ampunkan silap syg..
  • syg kamu sgt2...

wanna tell u that i love u

this song i dedicate for you cinta................

I wanna call the stars
Down from the sky
I wanna live a day
That never dies
I wanna change the world
Only for you
All the impossible
I wanna do
I wanna hold you close
Under the rain
I wanna kiss your smile
And feel the pain
I know what’s beautiful
Looking at you
In a world of lies
You are the truth

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I’ll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I’m shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

I wanna make you see
Just what I was
Show you the loneliness
And what it does
You walked into my life
To stop my tears
Everything’s easy now
I have you here

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I’ll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I’m shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

In a world without you
I would always hunger
All I need is your love to make me stronger

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I’ll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I’m shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

You love me
When you tell me that you love me

Monday, September 27, 2010

open house yg gile2...

lame nye x update blog ni...well.. nak wat macam mane.. my brother nk tuntut broadband.. so terpaksa la bgi dengan hati yg tenang...toink2.. sebenarnye xnk byr bil. so bg la kat dia.. selama aku tggl kn blog ni ade la beberapa perkara menarik yg terjadi.. one of them>>> beraya kt umah classmate.. thanks to bdk2 umh ciya kerana menyediakan makanan yg mengenyangkan perut aku ni... sgt hepi la malam tu leh lapak2 ngn budak2 class... very d gumbira u all. .. love u dak bfsm... mmuuaaahhh3... tak nak semua berpeluh lak kan malam tu sebab semua gile bergambar... hahha... lucu pun ade... but sori to niah sebab hilman terpaksa di pinjamkan untuk bergambar ngn ain... jgn marah ye... so.. thanks kepada yg sudi menjemput. wish u all selamat hari raya... lain kali kalo ade lagi.. calling2 la ek..
.
.
.
.
.
.

makanan yg diambil hanya untuk bergambar..
saya x makan semunya...

every picture... mmg labib akan ade.. sentap nyah..

raya raya raya

teha still steady coz berada d dpan ya...

semua ni aksi org gile begambar...huurmmm...

~~we are family~~~

........x sempat nak letak gmbr byk sebab saya ade date ngn my en.bz body heheh.........

Saturday, September 4, 2010

buke puasa with my class mate

muke gembira dapat makan

putera ayu

bob disamping bidadari....haha..

kenangan kita di putera ayu

photo yg menimbulkan kontroversi

with my en.penyibuk..hehe...

location: putera ayu restaurant
date: 2/09/2010
event: majlis berbuka puasa bfsm ex dungun
p/s: i love bfsm...rock!!!!!!!

Monday, August 30, 2010

broken heart



sakit nye hati malam ni....sakit sgt...sakit...sakit....... sampai hati... hancur nye hati ni.. sebenarnya lagi sakit untuk tahu hal yang benar.. tp nak juge tahu.. sebab rasa bodoh sgt bile d tipu. kenapa????? ssh ke untuk setia????di ulang skali lagi... SETIA. huhuhuhu... =( malam ni... aku punye mood sgt down...down..down..down... ehhh.. dah macam lagu "baby" nih. hehee,,, sgt sesuai untuk nyanikan lagu _kerana hati ini telah di lukai_ (bukan untuk di publish..tp alang2 boring nsaje je la...hehehhe. tiada kaitan dengan sesiapa).

Sunday, August 29, 2010

hooreeyyy~~


SELAMAT MENYAMBUT
HARI KEMERDEKAAN YANG KE 53

Monday, August 23, 2010

rahsia tarikh lahir

masa dalam klas eco td..lect tu cite la pasal rahsia tarikh lahir.. tibe2 macam berminat lak nk tau.. so i found this.. di sebab kan diri ni di lahirkan pada bulan januari.. jd terpaksa la copy yg ni je... agak2 betul ke x ha... hhmmm... btul kut... hehhe...

JANUARI

  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
  • Pandai mengambil hati orang lain.
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
  • Cukup sayang pada kanak-kanak.
  • Suka duduk di rumah.
  • Setia pada segala-galanya.
  • Perlu belajar kemahiran bersosial.
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi

Saturday, August 21, 2010

puasa oh puasa

masuk ni dah 8 hari kita berpuasa.. for me.. puasa kt umh is the bez.. selama duk kat sini i never found 'BAZAR' yang betul2 membuka selera ni. then ari tu saje la g kat bazar sek 13.. menarik skit la kat sane. i g wit my darl.. forget to mention earlier. heee.... sori... igt kan nk buka kat kedai. tp waktu2 senja kat stadium sgt romantik.. eeeiiiuu.... geli mak.. hehhe.. so kitorang pun berbuka la kat dataran tu. ha..... bukan berdua je tau... tp ramai gak eh yg ade kat stu... x caye... blh try g sane.... so for dat day i nk category kan ari2 bersama yang indah... hohohoh...

.
.
.
.
.
.


senyum2.....


juadah utuk bebuka... hahha... konon nye..


terpaksa guna black n white coz.......hahahahah...
x leh gtau.. nti trase.... hik3.
sori la babe..

Thursday, August 19, 2010

~kusut~


huh! this week full of test. very stress full darl.. and last tes untuk mggu ni is spelling test madrin. x sabar nak tggu holiday.. nk rehat puas dan tido selama yang mungkin. dah teramat kusut diri ini. mata bengkak..pipi bengkak..ops!!! tu sebab gemok, xde kaitan ngan test. hehe.. alang2 tu.. sempena bulan ramadhan ni.. saya nk ucap.. SELAMAT BERPUASA to all the reader.. rasa nye masih blum terlambat lagi kan. hmmm.....berbalik kepada topik sebenar... pasal madrinr ni. bukan la x suke kt subject ni but..... dia punye lect very straight la. every week akan ade spelling test. takut la....damn...markah rendah kne marah ye....'LANTAOU'. dah la malam ni crisis rumah tangga sket so, menyukarkan diri ni nak menghafal... heheehe... iklan sahaje........... ok la...dah x tau nk tulis ape.. i nak g sambung study...

p/s: as a student.. jgn banyak merungut. study is your objective here..
termasuklah org yang menulis ni. cayok!!!!!!!!

Tuesday, August 17, 2010

10 PETANDA DIA JODOH KITA


saya sangat suke bace artikel ini...untuk kawan semua... jum kita sama2 membaca (copy from oh media)
Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.


1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Friday, July 30, 2010

mari hiburkan hati...

CERITA 1

Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan
pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan
kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya mengunakan
gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,

Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ????????


CERITA2

Seorang posmen yang datang menghantar surat.
” Assalamualaikum ”
” Walaikumsalam ”
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni ”
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”


CERITA3

Orang Asli Dan Polis
orang asli : selamat pagi tuan
polis : selamat pagi
polis : apa hal
orang asli : saya nak buat repot tuan
polis : fasal apa tu
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala


CERITA4

Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia
bertanya:

” Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca
macam orang lain?”

“Dah tentu, ” jawab doktor.

“Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca,” kata lelaki itu dengan
riang.


CERITA5

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan
terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Amin.

Shan : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah
terpotong jari saya. (Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing…